top of page
lauragrunseid3_edited.jpg

Laura Grunseid || גרונסייד לאורה

האוניברסיטה הפתוחה

המחקר שלי

המחקר שלי מציג ובוחן את חייה האישיים והמקצועיים ואת תרומתה של פרופ' ברכה רמות, חלוצת תחום ההמטולוגיה בישראל וכלת פרס ישראל לשנת תשס"א במדעי הרפואה. ככל ביוגרפיה מדעית, המחקר מפנה זרקור אל חייה תוך התייחסות אל המסגרת התרבותית, הכלכלית והחברתית, וכן אל התפיסות שהיו מקובלות באותה תקופה. כך הוא מספק נקודת מבט שמזמנת אפשרויות להרהר על ההווה ומאפשרת להתכוון אל העתיד. 
במעל 40 שנות קריירה רפואית ומחקרית רמות תרמה רבות לעיצוב פני הרפואה הישראלית. בקריירה המוצלחת וארוכת השנים שלה היא הפגינה לא רק מקצועיות ויכולות ניהוליות אלא גם אהבת אדם והבנה עמוקה של מורכבויות החיים. רמות הקימה ופיתחה את תחום ההמטולוגיה בבית החולים תל השומר בפרט ובישראל בכלל. כמנהלת המכון ההמטולוגי בבית החולים תל השומר היא פיתחה התמחויות שונות, אימצה ותרמה חידושים רפואיים רבים, וטיפחה את דור ההמשך הכולל מנהלי מחלקות המטולוגיות רבות בבתי חולים שונים בישראל. בנוסף, היא תרמה תרומה ניכרת למחקר ההמטולוגי ברמה הבינלאומית ולקחה חלק חשוב במחקר בגנטיקה של אוכלוסיות שהוביל חיים שיבא, מנהל תל השומר, החל מסוף שנות ה-50. 
המחקר מתאר את שנות ילדותה ונעוריה של רמות באירופה, את תלאות דרכה לישראל ואת לימודיה בארץ ובארצות הברית, ובוחן את השפעתם על עיצוב אישיותה ויכולותיה המקצועיות. הוא מתמקד בחייה של רמות כמקרה ייחודי, המאפשר להתבונן באותן נשים מוכשרות שהשאירו את חותמן בתחום למרות המכשולים הרבים שהיו בדרכן, על מנת לתת להן את ההכרה לה הן ראויות ולאפשר להתבונן ולחקור את תכונותיהן ונסיבות חייהן שאפשרו את הצלחתן. המחקר מציע לתובנות בנוגע למקומן של נשים בתחום הרפואה, הוא מתייחס ליחס האמביוולנטי שעמיתיה הגברים של רמות גילו לייחודיותה כאישה, יחס שנבע מהעובדה שהיא מילאה לעיתים את תפקיד ה"טוקן", סמל של קבוצת מיעוט. כמו כן, המחקר נוגע באופן בו רמות ובעלה יהושע ניהלו זוגיות שוויונית שיתופית שאפשרה לשניהם להיות מועסקים במשרה מלאה בעבודות שדרשו מחויבות גבוהה. בנוסף המחקר מתייחס לדינמיות הרבה בה התנהלה רמות בחיפושיה אחר היחס קריירה-משפחה הנכון עבורה ועבור בני משפחתה שיאפשר לה לשלב בצורה מיטבית את כל תפקידיה, במיוחד לאחר התאלמנותה הפתאומי בגיל צעיר. יש בו גם התייחסות להשפעת ההבדלים הקיימים בין שני המינים ביחס לאחריות המשפחתית על ייצוגן החסר של נשים רופאות בתפקידים הבכירים בהיררכיה הרפואית ובהתמחויות היוקרתיות יותר. בנוסף, המחקר מציע הסבר לפוריותה המחקרית הגדולה של רמות. כחוקרת, רמות פרסמה מחקרים בקצב גבוה במיוחד, הרבה מעל הממוצע הישראלי של חוקרות אימהות. הוא גם מנתח את סגנונה הרפואי והניהולי ששילבו מאפיינים מנהיגותיים נשיים וגבריים ומתעמק גם בהתייחסותה של רמות לסוגיות אתיות שהייתה אף היא בעלת מאפיינים נשיים.

כיצד הגעתי למחקר שלי 

התחלתי לעסוק בתחום זה בעקבות לימודיי בתוכנית המחשבה הביולוגית של האוניברסיטה הפתוחה. הלימודים אפשרו לי לשלב בין הרקע המדעי שלי בתחום רפואת-שיניים ומיקרוביולוגיה לבין אהבתי לתחום ההומניסטיקה. כמי שמחזיקה בתפיסת עולם שוויונית בחרתי לחקור את מקומן של הנשים במדע וכך גיליתי את דמותה של פרופ' רמות ושל רופאות ומדעניות מוכשרות רבות שלא זכו להכרה הראויה.

עצה טובה שקיבלתי ומעוניינת לשתף 

אני מוקירה תודה לכל סגל המרצות של התוכנית. למדתי מהן לדייק הן בעיון החומר ובניתוחו והן בניסוח רעיונותיי. מהן קיבלתי גם עצות טובות רבות ואשמח לציין שתיים מתוכן. את העצה הראשונה קיבלתי מד"ר שרה שוורץ, המרצה שהנחתה אותי בעבודה הסמינריונית. בפגישתנו הראשונה היא עודדה אותי לא להסס להתייעץ. את העצה השנייה קיבלתי מד"ר נורית קירש שהנחתה אותי בכתיבת התזה. היא המליצה לי להקפיד על כתיבה נקייה ומאופקת ולהימנע מסופרלטיבים.

ספר מומלץ

במהלך המחקר נחשפתי למספר רב של ספרים ומאמרים אותם מצאתי מעניינים ומחדשים מאוד. מתוכם אוכל ציין את הספר Caring: A Relational Approach to Ethics & Moral Education של Nel Noddings. בספרה, נודינגס מציגה גישה אתית אלטרנטיבית שמתחילה מהחתירה לטוב ולא מהיגיון או הצדקה מוסרית. לטענתה, קיים היבט אתי נשי, השכיח יותר אצל נשים אך לא בלעדי להן, המבסס את ההחלטות והמעשים האתיים על רגשות, צרכים, רשמים ותחושה של אידיאל אישי, ולא רק על עקרונות אוניברסליים. 

תכניות לעתיד

 

בקרוב אתחיל דוקטורט בתחום ההיסטוריה של הרפואה, אני עדיין בשלבי בירור בנוגע למוסד והנושא הספציפי.

bottom of page